Η κρητική ποικιλία Βιδιανό

Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη, είναι συνυφασμένη, με αυτή του πρώτου πολιτισμού του νησιού, του Μινωικού. Ευρήματα μαρτυρούν πως ο οίνος, δεν αποτελούσε απλά βασικό στοιχείο διατροφής των Μινωιτών, αλλά και εμπορίας.

Η γη της Κρήτης, που κατά τον Όμηρο έχει το χρώμα του οίνου, δε σταμάτησε να παράγει και να εξάγει τα ονομαστά κρασιά της σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από την Αίγυπτο ως και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Κατά τη νεότερη ιστορία, στη Κρήτη υπάρχουν τέσσερις αμπελουργικές ζώνες παραγωγής οίνων, με τις τρεις από αυτές στο νομό Ηρακλείου.

Το κρασί είναι ως σήμερα πολύ στενά συνδεδεμένο με τη ζωή των Κρητών, που αναβιώνουν παλιές παραδοσιακές ποικιλίες. Μία από αυτές, η ντίβα του Κρητικού αμπελώνα, είναι η λευκή ποικιλία Βιδιανό.

Στα αρώματα και στις γεύσεις στόματος, από ένα ξηρό Βιδιανό περιμένουμε: Λεμόνι, ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα  όπως το ροδάκινο και το βερύκοκο       , λευκά άνθη όπως το γιασεμί καθώς και νότες βοτάνων. Υψηλή ένταση αρωμάτων, υψηλή αλκοόλη, γεμάτο σώμα και καλή οξύτητα. Εκτός από φρέσκους για κατανάλωση οίνους, δίνει και οίνους παλαίωσης